Wie al eens surft op de sociale mediakanalen, die kan er niet aan ontsnappen: overal zie je video’s verschijnen. Video’s doen het goed op sociale media: ze vallen op en ze worden bevoordeeld in de algoritmes. En het leuke is: dit is niet voorbehouden voor de ‘happy few’. Iedereen met een smartphone kan kwaliteitsvolle video’s maken voor op sociale media.
Waarom video op sociale media?
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Het mag dan al een oud gezegde zijn, in onze huidige beeldcultuur slaat het meer dan de nagel op de kop. Ellenlange teksten, dat is iets dat stilaan tot de geschiedenis behoort. Sociale mediagebruikers lezen deze lange teksten niet meer.
Als ze het gevreesde woordje ‘lees meer’ zien verschijnen op hun tijdlijn, dan gaan ze onverbiddelijk verder scrollen. Wil je een wat langere boodschap duidelijk maken, dan grijp je het best naar een video.
Het opent meteen ook perspectieven naar een nieuwe doelgroep. De jongeren, die tot voor kort zo moeilijk te bereiken waren, of zij die al langer weigeren lange teksten te lezen, kun je nu eenvoudig bereiken met een korte video. Je boodschap raakte nog nooit zo snel verspreid.
Een laatste reden om voor video te kiezen op sociale media is de authenticiteit. De gebruikers van sociale media houden van authentieke verhalen. Met een video kun je als geen ander authentiek overkomen. Zonder tierlantijntjes, zonder effecten, gewoon jij die spreekt tegen de volgers en fans op sociale media. Kan het authentieker?
Video op sociale media… Een zware investering? Nee!
Iedereen is er wel van overtuigd om in te zetten op video op sociale media. Maar een vaak gehoord argument tegen video op sociale media is de kostprijs. Videocamera’s en montageprogramma’s kosten allemaal veel geld, klinkt het.
Dat klopt, maar op vandaag heb je lang geen professionele camera of duur montageprogramma meer nodig om kwaliteitsvolle video te maken op smartphone. De camera’s op de nieuwste smartphones zijn uitmuntend van kwaliteit. De producenten van smartphones willen elkaar elk jaar weer aftroeven door met de beste camera naar buiten komen. 4K, 5K, de K’s vliegen je elk jaar om de oren bij de voorstelling van de nieuwste toestellen.
Als je vandaag een filmpje maakt met je smartphone en je bekijkt het vervolgens op je televisietoestel, dan is die kwaliteit even hoog als met een professioneel opnametoestel. Dus, waarom nog investeren in dure camera’s, als je al een kwaliteitsvol toestel op zak hebt zitten?
Hetzelfde met de montageprogramma’s. Je kunt vandaag inderdaad nog altijd heel dure programma’s kopen om te monteren, maar het internet staat vol met gratis apps om je video’s aan elkaar te plakken, zoals Splice (http://spliceapp.com), Quik (https://quik.gopro.com/nl/) of Spark (https://spark.adobe.com). En waarom niet: filmpjes die in één take zijn opgenomen en dus geen montage behoeven, die zijn nog zo sympathiek en besparen je ook weer tijd en geld.
Ook voor de lokale handelaar
Met je smartphone op zak, kun je dus gewoon heel mooie video’s op de sociale media loslaten. Dat tonen de early-adopters alvast aan. Denk maar aan bakkerij Broodnodig uit de provincie Antwerpen. Zij hebben geen winkels met winkeljuffrouw meer en komen dus niet meer rechtstreeks in contact met hun klanten.
Dat hebben ze handig opgelost door volop in te zetten op sociale media! Elke week lanceren ze wel een filmpje op hun Facebookpagina. Een filmpje dat het bij hen uitzonderlijk goed deed was de blik achter de schermen. Een authentiek filmpje, dat de betrokkenheid vergroot...
Nog zo’n topper van bij bakkerij Broodnodig was een filmpje over de meest gestelde vraag: waarom zitten er gaten in het brood? De bakker himself voorzag een antwoordje.
Een andere lokale handelaar die video goed inzet op sociale media is Optiek Cardoen uit Beselare. Zij heeft al een hele resem filmpjes op haar Facebook staan. Met succes, want haar winkel krijgt een uitstraling die ruimer gaat dan Beselare alleen.
Dankzij onder meer brillentips. Want iedereen die een bril draagt weet dat het een gedoe is: hoe hou je een bril in’s hemelsnaam proper?
Aan de slag met video? Film horizontaal!
Ga je aan de slag met video? Super! Nog niet? Waarom niet? Neem die smartphone vast, filmen maar en beginnen te praten. Eenmaal die eerste drempel over, ben je zo vertrokken!
Voor wie alvast aan de slag gaat, hebben wij nog enkele tips in petto rond filmen met de smartphone.
Film horizontaal. Het is bij vele smartphonegebruikers een gewoonte om verticaal te filmen. Logisch ook, want de ‘natuurlijke’ houding bij het gebruik van een smartphone is verticaal. Ga je filmen? Dan is de reflex ook om hem verticaal te houden.
Verticaal filmen heeft echter enkele nadelen: het komt onnatuurlijk over. De menselijke blik is horizontaal, ogen staan nu eenmaal naast elkaar in plaats van onder elkaar. Je kunt ook veel meer in beeld brengen als je horizontaal filmt. Bij verticale beelden krijg je vooral veel lucht en grond in beeld.
Toch zijn er heel wat, vooral jongeren, die oproepen om meer verticaal te filmen. Zo krijg je, volgens hen, een mooier beeld als je filmpje wordt getoond in smartphone-apps. Over smaken en geuren, nietwaar.
Ondertitel je filmpjes
Een tweede tip die we je graag meegeven is om ondertiteling te voorzien bij je filmpjes. Tot 85 procent van de mensen die je filmpje ziet, bekijkt deze zonder klank. Op de trein, in de bus, aan de ontbijttafel of op het werk: niet overal is het zo aangenaam om de klank van je smartphone luid te zetten.
Als je geen ondertiteling voorziet, dan is het een beetje jammer dat je zoveel inspanningen hebt geleverd om een filmpje te maken. 85 procent van de kijkers zal je boodschap niet meekrijgen.
Ondertiteling kun je voorzien met de teksttool van een montageprogramma. Wil je liever niet één voor één alle zinnen en woorden gaan typen, dan bestaat er een handige gratis app van Apple, die tijdens het opnemen automatisch ondertiteling op je filmpje zet: Clips. Helaas enkel voor iPhone te verkrijgen (https://www.apple.com/benl/clips/).
Een filmpje voor elk platform
Maak je een filmpje voor op je Facebook? Instagram? of LinkedIn? Zorg er dan telkens voor dat je het filmpje rechtstreeks op de betreffende site uploadt. Laad dus telkens opnieuw het filmpje apart op, een keer op Facebook, een keer op Instagram, enzovoort.
Ga niet uploaden op YouTube om vervolgens je link te delen op alle sociale mediakanalen. Links naar externe sites worden altijd ‘afgestraft’ in het algoritme. Video’s op het eigen platform worden net beloond!
Licht en geluid
Let bij het filmen ook op met tegenlicht, zorg ervoor dat je vingers niet voor de lens hangen en verzorg je audio. Er zijn heel goedkope microfoons die je op je smartphone kunt aansluiten te vinden via online shops. Wij raden de microfoons van Rode aan.
Ziezo, met deze tips en tricks kun je helemaal aan de slag met video op jouw sociale mediakanalen. Ga jij aan de slag?
Gastblog
Gastblog door social media experte Nadja Desmet.
Neem contact op bij vragen of voor advies: www.socialemediaburo.be