Om je beter van dienst te zijn, maakt Agentschap Innoveren & Ondernemen gebruik van cookies.
Ik begrijp het

Cybersecurity en detailhandel

Geschreven door VLAIO op

Cybersecurity zou een belangrijke zorg voor detailhandelaars moeten zijn. Met de steeds toenemende digitale verkoop en het opslaan van klantgegevens dat daarbij hoort, worden retailers steeds vatbaarder voor cyberaanvallen. Helaas zijn veel retailers zich niet bewust van de gevolgen van een cyberaanval en negeren ze het belang van cyber security. Retail komt nochtans steeds vaker in het vizier van hackers zoals blijkt uit onderzoek van IBM.
Een cyberaanval kan ernstige gevolgen hebben voor een bedrijf, zoals de verlies van vertrouwen van klanten, de daling van de verkoop en zelfs juridische problemen. Cybercriminelen zijn slim en zullen elk zwak punt in een systeem uitbuiten, dus het is van cruciaal belang dat retailers proactief stappen ondernemen om hun zaak te beschermen.
Gelukkig zijn er veel manieren waarop retailers hun cyberveiligheid kunnen verbeteren. Hieronder staan enkele belangrijke aanbevelingen:

  1. Investeer in een sterk beveiligingssysteem: het is belangrijk om te investeren in een sterk beveiligingssysteem dat de gegevens van klanten en bedrijfsgegevens beschermt.
  2. Voer regelmatig beveiligingsupdates uit: cybercriminelen blijven nieuwe methoden ontwikkelen om toegang tot gegevens te krijgen, dus het is belangrijk om regelmatig beveiligingsupdates uit te voeren om de beveiliging up-to-date te houden.
  3. Sensibiliseer medewerkers: retailers moeten hun medewerkers sensibiliseren voor het belang van cyber security en hen opleiden over de beste praktijken.
  4. Maak gebruik van beveiligde verbindingen: retailers moeten ervoor zorgen dat ze beveiligde verbindingen gebruiken voor online verkoop en dat ze gegevensversleuteling gebruiken om de gegevens van klanten te beschermen.

VLAIO en het VLAIO Netwerk helpen je graag op weg naar een sterk cybersecuritybeleid. Een overzicht van steun, advies en begeleiding vind je via vlaio.be/cybersecurity.

Ook de FOD Economie zet in op cybersecurity en biedt op mijnzaakcyberveilig.be allerlei tools en een cyberscan aan. 

 

 

(Afbeelding: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images )

Recente artikels

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, events en opleidingen.