Om je beter van dienst te zijn, maakt Agentschap Innoveren & Ondernemen gebruik van cookies.
Ik begrijp het

CYBERSECURITY: HOE DE IMPACT VAN EEN CYBERAANVAL BEPERKEN?

Hoe weerbaar is uw bedrijf bij een cyberaanval?

Het aantal Vlaamse bedrijven en organisaties dat het afgelopen jaar geconfronteerd werd (en het nationale nieuws haalde) met een cyberaanval die resulteerde in het stopzetten van productie of (digitale) dienstverlening, is lang niet meer op één hand te tellen.

Denk maar aan de Politiezone Zwijndrecht (eind november 2022) waar duizenden nummerplaten, flitsboetes en zelfs PV's uit hun serveromgeving ontvreemd(1) werden.

Ook de stad Antwerpen bleef - begin december 2022 - niet gespaard van een ransomware aanval. De impact op de (digitale) stadsdiensten was vrij groot. Parkeervergunningen aanvragen, een afspraak maken op het containerpark of elektronisch betalen in musea, was een tijd lang niet mogelijk. Zelfs de fysieke toegang tot heel wat openbare gebouwen die elektronisch worden aangestuurd, was niet langer verzekerd(2).

Daarnaast blijven bedrijven uiteraard niet buiten schot. Denk maar aan winkelketen AVEVE(3), ASCO(4), Pilz Belgium(5), Interieurwinkelketen CASA(augustus 2022)(6),...

Steeds meer middelgrote tot kleinere KMO's in het vizier van cybercriminelen

Ook de middelgrote tot kleinere bedrijven en organisaties komen in het vizier van cybercriminelen. Daarenboven blijkt uit de CS Barometer(7) dat de impact (operationele gevolgen) bij cyberaanvallen voor de kleinere KMO vele malen groter is dan bij de grotere KMO waar reeds heel wat beheerprocedures uit het NIST framework(8) worden toegepast.

Het aantal bedrijven dat getroffen zal worden door cyberaanvallen zal jaar na jaar verdubbelen

De trend betreffende aantal bedrijven dat getroffen wordt door een cyberaanval wijst op minstens een verdubbeling op jaarbasis. Deze trend zal zich ook 2023 doorzetten.

Uit een studie van Mastercard(9) blijkt dat er in 2021 - enkel in België - ongeveer 1.000 bedrijven het slachtoffer werden van een cyberaanval. Dat is een gemiddelde van 20 bedrijven per week.

De vraag is lang niet meer 'als' maar gewoon 'wanneer' zal ons bedrijf / organisatie het slachtoffer worden van een cyberaanval? En de vraag die hierbij onmiddellijk volgt is: 'Zijn wij voldoende voorbereid om de impact van zo'n aanval te minimaliseren?' Beschikt u met andere woorden over een Incident Response Plan?

5 sessies

Inschrijven

Praktische informatie

  • Locatie Campus Gent NETWORKS TWO Raymonde de Larochelaan 13 9051 Gent
  • Datum 21 maart 2023 om 18:30
  • Prijs €1560,90
  • Organisator Syntra West
  • Website organisator https://syntrawest.be/
  • Onderwerp cybersecurity / incident response plan / irp