Om je beter van dienst te zijn, maakt Agentschap Innoveren & Ondernemen gebruik van cookies.
Ik begrijp het

Facebook live inzetten om contact te hebben met je klanten

Wanneer je door de maatregelen verplicht bent om je zaak te sluiten en je wil toch met je klanten in contact komen kan Facebook Live een uitkomst bieden. Via Facebook Live kan je live je klanten op Facebook bereiken.

Waarom zou ik aan Facebook Live doen?

Uit het oog is vaak helaas ook uit het hart, als je klanten de komende weken niets van je horen geraak je hun aandacht stap voor stap wat kwijt. Door via Facebook live in beeld te komen bij je klanten kan je je relatie onderhouden en zelfs verbeteren.

Wat kan ik vertellen tijdens een Facebook Live?

Vertel waar je klanten voor naar je zaak komen. Geef uitleg over bepaalde zaken, geef een demo over bepaalde producten, gebruik je eigen verbeelding en kennis om onderwerpen te verzinnen voor jouw Facebook live.

Enkele mogelijke voorbeelden:

 • Ben je een fietsenhandelaar? Doe eens een Facebook live sessie speciaal voor mensen die interesse hebben in een elektrische fiets. Stel enkele modellen voor en geef tips waar mensen op moeten letten wanneer ze een elektrische fiets willen aanschaffen. Welke verschillende aandrijvingen zijn er? Waar moet je op letten bij je batterij? Laat de kijkers vragen stellen en laat zien dat je kennis van elektrische fietsen hebt zodat klanten jou als expert zien.
 • Verkoop je dameskleding? Laat tijdens een Facebook live sessie zien hoe je verschillende stukken creatief kan combineren. Laat je nieuwe collectie zien en geef klanten ideeën hoe ze deze stukken kunnen combineren met accessoires.
 • Babywinkel Blabloom had een week van het dragen gepland in de fysieke winkel tijdens de lockdown, in de winkel zouden er demo’s zijn waarin de verschillende draagsystemen uitgelegd werden. Al deze sessies werden in plaats van in de winkel gedaan op Facebook Live. Er werden verschillende dragers voorgesteld, getoond hoe deze aangedaan moeten worden en de vragen van kijkers werden beantwoord.
  Blabloom
 • Run je een tuincentrum kan je verschillende workshops doen. De mogelijkheden zijn eindeloos: Kamerplanten verpotten, hoe richt je je plantenperkjes het best in? Eerste hulp bij tuinproblemen? Hoe zorg je dat het gras bij jou groener is dan aan de overkant? Laat zien dat je de kennis hebt en klanten zullen je als expert zien en komen wanneer het weer mag naar jou voor raad en de juiste producten.

Je ziet voor iedere zaak zijn er wel interessante onderwerpen te vinden om een Facebook Live rond te doen.

Hoe werkt Facebook Live precies?

Heel simpel, wanneer je een status update wil doen met je smartphone of computer met webcam en microfoon kan je naast tekst, foto’s of video ook op de knop “Livevideo” drukken.
Even een korte beschrijving geven van je livevideo, kiezen met wie je deze stream wil delen en op “Live gaan” drukken. 3,2,1 en je bent live. Zo eenvoudig is het.

schermafbeelding Facebook Live

Enkele tips als je Facebook Live wil inzetten:

 • Test eerst je setup grondig
  Als je je goed wil voorbereiden moet je de setup die je wil gaan gebruiken eerst goed testen. Doe een test met het toestel wat je effectief gaat gebruiken en test ook op de locatie waar je gaat uitzenden. Test ook zeker je internetconnectie want video streamen vergt wel wat bandbreedte. Via https://www.speedtest.net/ kan je je internet verbinding testen. Omdat je gaat uitzenden is vooral je upload snelheid van groot belang. Voor HD (high definition) video, heb je een minimum uploadsnelheid van 5Mbps nodig maar liefst 10Mbps of meer. Dit zorgt ervoor dat je video altijd vloeiend blijft.
 • Zorg er voor dat je smartphone of laptop voldoende opgeladen is
  Je kan tot 90 minuten uitzenden met Facebook Live in 1 uitzending, als je een uitzending van langer dan een uur plant moet je batterij zeker voldoende opgeladen zijn. 20 minuten Facebook live kostte toch al snel +30% van de levensduur van de batterij van je smartphone. Een extra batterypack kan eventueel redding brengen, het zou zonde zijn om midden in je uitzending weg te vallen omwille van een lege batterij.
 • Ga zo dicht mogelijk bij je onderwerp staan voor goed geluid
  Als er iemand aan het woord is tijdens je Facebook Live uitzending is het geluid belangrijk. Om goed verstaanbaar te zijn is het belangrijk om je microfoon niet af te dekken en niet te ver van degene die aan het woord is af te staan.
 • Zorg voor een comfortabele setup
  Wanneer je 5 minuten je smartphone stil moet vasthouden in een bepaalde positie begint je lichaam al tegen te werken. Als je een uitzending van bvb een half uur plant zorg dan voor een comfortabele houding of eventueel voor een statief.
 • Voorzie voldoende licht
  Om video’s op te nemen heb je veel licht nodig, de gewone sfeerverlichting van je woonkamer gaat waarschijnlijk niet voldoen. Als je overdag live wil uitzenden kan een groot raam voor goed licht zorgen, ga met je gezicht naar het raam toe zitten en film nooit met tegenlicht.

Als je klanten niet tot in je zaak kunnen komen, kan jij digitaal naar hen gaan met behulp van Facebook Live. Laat je creativiteit werken en gebruik deze technologie om dichter bij je klanten te komen in deze tijd van social distancing.

 

Auteur:
Artikel door Jente Kasprowski. Neem contact op bij vragen of advies: www.inventis.be