Aan de slag met Twitter

in Sociale media

Aan de slag met Twitter

In de horizontale bovenbalk (paars kader) zie je 4 knoppen staan:

 • Startpagina
 • Meldingen: hier krijg je de meldingen (wie jouw tweet heeft geretweet of als favoriet maakte) en vermeldingen
 • Berichten: zijn de direct messages (privé-berichten) die je ontving en stuurde

Nog bovenaan rechts (gele kader) laat je toe om te zoeken op Twitter. Geef daar jouw zoekterm in: dat kan zowel een of meerdere zoekwoorden zijn als een #. Via geavanceerd zoeken kan je je zoekopdracht specifieker maken, bijvoorbeeld voor een bepaalde periode of taal.

Links in het groene kader vind je je profiel
Je ziet er drie cijfers staan: het aantal tweets dat je al hebt verstuurd, het aantal mensen die jij volgt en het aantal volgers die jij hebt. Klik je op je naam dan ga je naar de detailpagina van je profiel.

Nog aan de linker kant (rode kader) zie je de trendig topics: welke onderwerpen momenteel het meest op Twitter worden vermeld. Die kan je instellen per land.

Bovenaan in het midden (oranje kader) staat “wat houdt je bezig”. Daar kan je zelf een tweet plaatsen. Van zodra je je tekst ingeeft, wordt aangegeven hoeveel karakters van de 140 er nog resteren.

In de middenkolom verschijnen de tweets van mensen die jij volgt (blauwe kader). Zo zie je daar een bericht van Lesley Aerens staan.

Op een bericht kan je reageren. Je hebt daarbij vier mogelijke acties (bruine kader):

 • pijltje: om een reply te sturen. Je antwoordt naar de zender van het bericht
 • dubbele pijltjes: om te RT’en, m.a.w. je stuurt het bericht door aan jouw volgers. Daarbij heb je de optie om dat al dan niet met commentaar te doen.
 • sterretje: om de tweet bij jouw favorieten te stoppen
 • puntjes: een aantal extra opties zoals het emailen van dat bericht

Zelf aan de slag met Twitter

Ga naar www.twitter.com en maak een profiel aan.

 • Je krijgt een welkomstpagina te zien waar je je naam, email adres, wachtwoord en gebruikersnaam moet ingeven.
 • Kies een gebruikersnaam die bij je past bvb. voornaam en naam. Je gebruikersnaam kan maximum 15 karakters bevatten en wordt aangegeven met @.
 • In een nieuw scherm peilt Twitter naar je interesses waarna een aantal suggesties van twitteraccounts volgen. Je bent verplicht een aantal mensen of organisaties te volgen. Daarna helpt Twitter je profiel te vervolledigen. Vervang aub het eitje door jouw eigen foto, anders blijf je op Twitter een ei. Geef een goede beschrijving van jezelf weer, waarvoor je precies staat. Twitter je in eigen naam, zet dat dan ook zo in jouw profiel in de vorm van “eigen mening”.
 • Bij de volgende stap vraagt Twitter toegang tot jouw adresboek (Outlook - Gmail - …) om aan de hand van jouw contacten na te gaan wie van hen ook op Twitter actief is. Doe dat echter niet, je bepaalt immers zelf wel wie je wil toevoegen!  Onderaan rechts vind je de “skip this step” knop, niet echt goed vindbaar...
  Twitter - zoek contactpersonen
 • Ondertussen kreeg je in jouw mailbox een bericht met de vraag het opgegeven email adres te bevestigen.

twitter profiel

Zo ziet jouw profielpagina op Twitter eruit. Links heb je jouw avatar (profielfoto) met daaronder jouw profielbeschrijving.

voorbeeld twitterbericht

Tweet versturen: fluitje van een cent
Klik in de rechter bovenhoek op “tweeten”. Je krijgt onderstaand schermpje te zien “Nieuwe tweet opstellen”. In het blanco vak plaats je jouw tekst, onderaan rechts zie je hoeveel van de 140 karakters er nog beschikbaar zijn.

In dit bericht wordt verwezen naar Dr. Luc Colemont die zijn boek over darmkanker voorstelt. Let erop dat daarbij gebruik gemaakt wordt van de gebruikersnaam @LucColemont, zo krijgt Luc daar ook een melding van. Bij de tweet is er een foto toegevoegd via de onderste knop “foto toevoegen”. De link naar de foto neemt uiteindelijk straks ook een aantal karakters in beslag.

Druk op ‘tweeten’ en jouw eerste tweet is een feit. Je bericht zal nog maar weinig ruchtbaarheid krijgen, je hebt immers nog weinig of geen volgers.